Waar begin ik met opruimen?

Een veelgehoorde vraag bij opruimen:

Waar begin je met opruimen? Als je meerdere plekken in huis hebt die je nodig eens wilt aanpakken kan het lastig zijn te bepalen waar je moet beginnen. Je bent misschien geneigd om daar te gaan opruimen waar je het minst tegenop ziet of daar waar je denkt de minste tijd mee kwijt te zijn.
Of misschien heb je wel een to-do-lijst gemaakt met allerlei nog op te ruimen plekken in huis. En dan kan het ook nog zo zijn dat je to-do-lijst alsmaar blijft groeien omdat je gewoonweg niet overal aan toekomt.

In de praktijk blijkt dat simpelweg een lijstje afwerken niet werkt. En dat komt omdat we geneigd zijn alles wat we nog moeten doen van onszelf op te schrijven, maar we vergeten daarbij een planning te maken en vinden het moeilijk om prioriteiten te stellen. Wat vraagt de meeste aandacht? Wat is het meest en wat is het minst belangrijk? Tijdens het afwerken van het lijstje kom je plotseling tegen dat de ene klus toch meer tijd kost dan je had gedacht. Je andere to-do’s schuiven weer op en voordat je het weet draait het er op uit dat de meeste to-do’s maar gedeeltelijk of zelfs helemaal niet van de lijst verdwijnen. Je begint dan maar weer bovenaan je lijstje en in no time begin je zuchtend aan een nieuw to-do lijstje die misschien beter gaat werken. Want je wilt nu toch eens eindelijk opruimen! Dus ga je maar gewoon weer beginnen en je ziet wel waar het schip strandt.

En daar is waar het fout gaat, je begint weer vol goede moed, maar na enige tijd loop je als een dolle door het huis om de spulletjes die je wilt opruimen gelijk maar even op de goede plek neer te leggen, en het “oh ja, daar ligt ook het een en ander wat nog opgeruimd moet worden, zal ik dan gelijk maar even dit meepakken”-gedonder begint. Je gaat kriskras opruimen, je vergeet van alles, het duurt allemaal toch wat langer dan je dacht. En het kost je meer energie dan je had gedacht, met als gevolg dat je energielevel is gedaald naar het punt 0 en je blijft zitten met een onvoldaan gevoel. Het resultaat waar je op hoopte is uitgebleven en je verwijt jezelf dat opruimen nu eenmaal niet je sterkste kant is; morgen weer een dag……..

Ik kan me voorstellen dat je, als je dit geregeld ondervindt, niet erg gemotiveerd blijft om te gaan opruimen. Wanneer het door jou voorgestelde resultaat uitblijft, wanneer je had gedacht dat je nu voor eens en voor altijd je huis opgeruimd zou krijgen EN DAT GEBEURT NIET, dan kan ik me voorstellen dat je na al die pogingen met geen tien paarden meer van de bank af te krijgen bent, of dat je op z’n minst nog meer stress krijgt in je hoofd. Het “zie-je-wel-het-lukt-me-toch-niet”-gevoel steekt de kop op en het “ik-heb-er-geen-energie-meer-voor” fenomeen komt om de hoek kijken. Tja, zie dan maar eens gemotiveerd te blijven.

Herken je bovenstaande of heb je ervaring met het maar-niet-willen-beginnen-met-opruimen-gevoel? Dan wordt het tijd om te veranderen! Want ik weet zeker dat jij het anders kunt doen! En dat jij diep in je hart verlangt naar een opgeruimder huis en naar meer rust. Dat je bij tijd en wijle snakt naar meer overzicht en structuur. En ik weet zeker dat jij ook maar een mens bent en niet alles perfect hoeft te zijn. Het gaat erom dat het voor jou werkt.

Hoe fijn zou het zijn om de eerste stappen te kunnen zetten naar een leven waarin opruimen niet dag in dag uit een probleem voor je is?
Maar dat je weet, dat als je een goed begin maakt met opruimen, er nog hoop is? Dat er een een oplossing voorhanden is met de uitkomst dat opruimen je steeds minder moeite, tijd en energie gaat kosten? Dat je letterlijk rust krijgt in huis en hoofd?  

Behalve dat opruimen gaat over je spullen gaat het ook over opruimen in je hoofd en over bewustwording. Als je goed opruimt gaat alles door je handen en heb je bij ieder voorwerp wat je vasthoudt een bepaald gevoel. Word je er blij van? Heb je het nog nodig? Is het je dierbaar? Wil je het op dezelfde plek laten of wil je het ergens anders neerzetten? Wil je het houden of misschien wegdoen?

Opruimen is keuzes maken. Een goed begin maken met opruimen kan soms best lastig zijn, vind je niet? Daarom geef ik je hieronder een aantal tips waarmee je een start kunt maken. Zo wordt beginnen met opruimen al een stuk makkelijker.

Waar begin ik met opruimen?

Tip 1:
Begin op een plek waar je het meeste komt, waar je je het meeste aan ergert en waar je de meeste achterstand ervaart. Dat kunnen plekken zijn waar je, als je gaat schoonmaken niet gemakkelijk bij kunt, zoals een bureau vol rommel of je salontafel die vol met rommeltjes ligt. Misschien is je slaapkamer of je badkamer een chaos. Of erger je je groen en geel aan die volle keukenlades. Begin daar waar je het meest direct profijt hebt van je opruimactie, je zult versteld staan wat een opluchting je ervaart.

Tip 2:
Wanneer je als een berg opziet tegen een opruimklus verdeel deze dan in kleine stappen. Begin met een laatje, een plank of een kastje. Zo heb je een begin gemaakt en alle stappen brengen je vanzelf naar een opgeruimd geheel. En waardeer elke stap die je hebt gezet.

Tip 3:
Blijf op 1 plek. Focus op de plek waar je bezig bent. Misschien kom je dingen tegen die je liever op een andere plek in huis wilt. Loop dan niet onverhoopt steeds weg van de plek waar je opruimt. Dit kost onnodig veel tijd. Zet liever een doos of een kratje neer waar je die spullen in doet.  Is de plek waar je bezig bent eenmaal klaar, dan kun je daarna in een keer door het huis lopen om desbetreffende spullen op de goede plek te brengen.

Tip 4: Maak de opruim-plek af voordat je aan de volgende plek begint. Voorkom dat je kriskras gaat opruimen. Voordat je het weet ben je op verschillende plekken aan het opruimen en maak je het niet af. Van de chaos die dan ontstaat wordt niemand blij en het kost je bovendien meer tijd dan je van tevoren had gedacht.

Tip 5:
Koop niets voordat je hebt opgeruimd. Het is heel verleidelijk om allerlei handige opbergsystemen te kopen, maar je weet pas wat je echt nodig hebt als de opruimklus geklaard is. Soms kom je bij het opruimen dingen tegen waarvan je het bestaan niet meer wist. Een bekend verschijnsel bij veel huishoudens is overdaad aan onnodig kleine spullen, zoals een overdaad aan pennen, of keukenbenodigdheden die nooit meer worden gebruikt. Overdaad schaadt. En het kost je onnodig veel geld. Je hebt niets aan 5 kurkentrekkers in je keukenla.

Tip 6:
Stel het opruimen niet uit. Hoe langer je het uitstelt, hoe meer je er tegenop gaat zien. Uitstellen is een vervelende gewoonte die je in de weg kan gaan zitten en onnodig veel stress veroorzaakt. Zet een groot kruis in je agenda op de dag die je gaat besteden aan opruimen. En plan er iets leuks achteraan om jezelf te belonen.

Tip 7:
Begin uitgerust! Moe en futloos aan een opruimklus beginnen heeft weinig zin. Je haakt eerder af en blijft met een ontevreden gevoel zitten, waardoor je weer minder gemotiveerd raakt om verder te gaan. Opruimen vraagt energie en gaat gemakkelijker als je goed uitgerust bent. Heb je een opruimdag gepland? Plan er dan niet teveel omheen in je agenda.

Een goed begin is het halve werk. Heb je vragen naar aanleiding van bovenstaande tips of vindt je het moeilijk om een begin te maken, dan help ik je graag. Neem hier contact op voor een gratis kennismakingsgesprek.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.