De kunst van het ontspullen

Vroeger was iets weggooien zonde, men wilde alles bewaren.

Spullen wegdoen was niet oké. Veel mensen, waaronder ikzelf, zijn opgevoed met de gedachte dat je pas iets weggooit als het stuk is of zo erg versleten dat je het niet meer kunt gebruiken. Mijn ouders hadden een gezin met 5 kinderen dus dan gooi je niet zomaar iets weg.

Door de groeiende massaconsumptie kunnen spullen tegenwoordig vervangen worden in plaats van hergebruikt. We hoeven dus lang niet alles meer te bewaren. Maar dat is nog niet helemaal tot ons doorgedrongen. We kopen veel nieuwe spullen. En we worden ook meer dan ooit verleid om nieuwe spullen te kopen. En toch bewaren we tegelijkertijd onze oude spullen, want weggooien is zonde.

Wanneer we veel spullen hebben is de kans dat we rommel krijgen vanzelf groter. En dat hangt ook samen met wat voor iemand je bent. Vind je het geen punt om ‘s morgens in de rommel wakker te worden of schiet je al in de stress als je de avond ervoor een keer geen tijd had om op te ruimen na een chaotische dag? Hoe meer spullen, des te meer ruimte hebben we nodig. En we hebben niet altijd die ruimte.

Dus stouwen we onze kastjes zo vol mogelijk en bewaren we veel in dozen op zolder. We huren zelfs extra opslagruimte omdat we niet meer weten waar we met die spullen heen moeten. Zelfs al doen we moeite om spullen weg te doen. Het blijft lastig.

We hebben dan ook duizend excuses om onze spullen toch maar te bewaren. Het gaat niet alleen om de hoeveelheid spullen die we hebben maar ook om wat voor waarde we eraan hechten. We hebben eigen spullen, maar ook spullen die we hebben gekregen of geërfd. Of een keer van vakantie meegenomen. In de loop der jaren sluipen de spullen onze huizen binnen.

Ontspullen

Als we al iets willen weggooien, gaat het met moeite, omdat we denken dat het ooit nog wel eens van pas zou kunnen komen. Of we denken dat we het toch nog een keer gaan gebruiken, ook al staat het jaren ongebruikt in de kast. En stel dat we spijt krijgen dat we het ooit hebben weggedaan. Een huis vol spullen kan zorgen voor rommel, maar ook voor onrust in ons hoofd. Er kan een last van onze schouder vallen als we eens goed gaan ontspullen. En wanneer we dan toch aan de slag gaan met ontspullen, rennen we vaak als een dolle door het huis, waardoor we nog erger in de rommel komen.

Spullen wegdoen is zo makkelijk nog niet. Tenzij je zo’n opgeruimd type bent dat spullen weggooien niet eens nodig is. Het is in ieder geval het beste dat het doordacht gebeurt. Spullen wegdoen is echt een kunst. Wil je diep in je hart het liefst eens goed ontspullen?
Met een beetje hulp van mij gaat het vast lukken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.