Valkuilen bij opruimen

In dit blog deel ik met jou de meest voorkomende valkuilen bij het opruimen van je huis.

Het is belangrijk om deze valkuilen te vermijden om een effectief en duurzaam opruimproces te bereiken.
Dat wil zeggen; als je keer op keer in deze valkuilen trapt bereik je nooit een opgeruimd huis, hoe graag je dit ook wilt.

Opruimen is een proces dat fout kan gaan als je geen rekening houdt met deze valkuilen die op de loer liggen als je even niet oplet.

Ik geef je enkele voorbeelden van veelvoorkomende valkuilen.

 1. Te veel tegelijk willen doen: Een veelgemaakte fout is proberen het hele huis in één keer op te ruimen. Dit kan overweldigend zijn en leiden tot frustratie.
  Het is beter om kleine, haalbare doelen te stellen en stap voor stap te werken.
 2. Gebrek aan planning: Zonder een duidelijk plan is het moeilijk om te weten waar te beginnen en hoe verder te gaan.
  Maak altijd eerst een opruimplan met specifieke doelen en een tijdschema.
 3. Geen systematische aanpak: Willekeurig rondlopen en spullen oppakken kan leiden tot het verplaatsen van rommel van de ene naar de andere ruimte.
  Het is belangrijk om een systematische aanpak te volgen, bijvoorbeeld per kamer of categorie. Of beter nog; per plank of lade.
 4. Sentimentele waarde negeren: Soms hebben spullen emotionele betekenis, waardoor het moeilijk is om ze weg te doen.
  Het is belangrijk om te leren onderscheid te maken tussen waardevolle herinneringen en overbodige items.
 5. Niet realistisch zijn over bewaren: Mensen hebben vaak de neiging om dingen te bewaren “voor het geval dat”, zelfs als ze deze items zelden of nooit gebruiken.
  Het is belangrijk om eerlijk te zijn over wat je echt nodig hebt en wat gewoon rommel is.
 6. Geen duidelijke opruimroutine: Het is essentieel om een dagelijkse of wekelijkse opruimroutine te hebben om te voorkomen dat rommel zich opstapelt.
  Een avondroutine kan bijvoorbeeld zijn; loop aan het einde van de dag een rondje door het huis en ruim rondslingerende spullen op (het 10-minuten-rondje)
 7. Onvoldoende opbergruimte: Als je niet genoeg opbergruimte hebt voor je spullen, kan het moeilijk zijn om opgeruimd te blijven.
  Overweeg opbergoplossingen om het organiseren van je spullen te vergemakkelijken. Kijk, voordat je naar de winkel rent wat je zelf nog in huis hebt.
  Een simpele schoenendoos kan ook dienen als opbergmiddel.
 8. Te veel spullen kopen: Een van de belangrijkste redenen voor rommel is de constante aankoop van nieuwe spullen.
  Denk altijd goed na voordat je iets koopt en overweeg of het echt nodig is.
 9. Geen regelmatig onderhoud: Opruimen is niet een eenmalige activiteit. Het vereist regelmatig onderhoud om rommel te voorkomen.
 10. Ontmoediging en opgeven: Opruimen kan soms moeilijk en tijdrovend zijn. Het is belangrijk om gemotiveerd te blijven, ook als het even tegenzit.

Het vermijden van deze valkuilen kan je helpen bij het bereiken van een georganiseerd en opgeruimd huis.
Het is een proces dat tijd en inzet vergt, maar de voordelen voor je fysieke en mentale welzijn zijn zeer zeker de moeite waard.

Veel succes!

Wil je aan de slag met het opruimen van je huis met een beetje hulp van mij? Bestel dan NU de videoserie ‘Opruimen met Tara met Lentekorting!

Dat kan HIER