De voordelen van ontspullen

Wat zijn de voordelen van ontspullen en wat is ontspullen eigenlijk?

Ontspullen is simpelweg spullen wegdoen uit je huis.
Spullen die overbodig zijn, niets meer toevoegen aan je leven, gewoonweg kapot zijn of niet meer te repareren.

Is het echt zo simpel om te ontspullen? Ik leg het uit.

Meer dan de helft van onze bevolking verzamelt en bewaart graag spullen en dat is helemaal niet verwonderlijk.

 • we hebben nu eenmaal spullen nodig
 • we leven in een maatschappij die gericht is op kopen en verkopen
 • in de loop van ons leven schaffen we door omstandigheden steeds meer spullen aan

Wat we vergeten is dat ons huis dichtslibt met meer spullen, waardoor veel ruimtes hun oorspronkelijke functie kunnen verliezen.
Een slaap- of logeerkamer die niet meer wordt gebruikt fungeert als rommelhok. Je moet tenslotte ergens je spullen kwijt.
Bekende opslagplekken zijn de zolder, bijkeuken of de garage.

Maar wat nou als je nooit tot zelden iets wegdoet?

Nu weet ik als geen ander dat leven met alleen de spullen die je leven veraangenamen je zoveel meer plezier en woongenot geeft in je huis. 
Jaren geleden is bij mij de knop omgegaan; na het overlijden van mijn moeder (zij was een fervente verzamelaar) heb ik met eigen ogen gezien wat teveel spullen met je kan doen. Ontspullen was bij mijn moeder niet aan de orde, haar huis werd juist steeds voller. Geen ruimte in huis om te zitten, nergens meer een plek in huis waar geen spullen stonden, haar huis was bomvol.

Dit was voor mij een teken aan de wand. Spullen maken je niet persé gelukkig.

Het bezitten van spullen die je leven veraangenamen, waar je graag naar kijkt of waar je blij van wordt; dat maakt je leven aangenaam.

Ontspullen maakt je leven lichter

Ontspullen is schrappen van ellende, echt waar. Steeds als je ontspult en overbodige spullen de deur uit doet wordt je lichter in je huis en in je hoofd. Ontspullen helpt je in opwaartse richting naar een leuker leven, naar meer vrijheid en blijheid.

De voordelen van ontspullen op een rij:

Leven met minder spullen heeft verschillende voordelen, zowel op praktisch als op emotioneel niveau. Hier zijn enkele voordelen van het ontspullen van je huis:

 1. Ruimte en organisatie: Met minder spullen heb je meer ruimte in huis. Je kunt je leefruimtes efficiënter gebruiken en voorkomen dat je overladen raakt met rommel. Je kunt gemakkelijker opruimen en schoonmaken, omdat er minder spullen zijn om mee om te gaan.
 2. Minder stress: Een opgeruimde leefomgeving draagt bij aan een gevoel van kalmte en welzijn. Minder spullen betekent minder mentale overbelasting die gepaard gaat met een overvol huis.
 3. Het zoeken naar spullen wordt makkelijker waardoor je minder tijd en energie verspilt aan het zoeken naar dingen die je nodig hebt.
 4. Financieel: Door te ontspullen kun je geld besparen. Je wordt selectiever in je aankopen en je geeft minder uit aan overbodige dingen omdat je meer inzicht krijgt in wat je al hebt. Bovendien kun je eventueel ongebruikte spullen te verkopen, wat jou geld oplevert.
 5. Milieuvriendelijkheid: Minder bezittingen betekent minder afval. Door bewust te consumeren en te ontspullen verminder je je ecologische voetafdruk. Overweeg bijvoorbeeld om spullen tweedehands te kopen zoals kleding en meubels.
 6. Meer tijd en focus: Minder tijd besteden aan het beheren en onderhouden van je spullen betekent meer tijd hebben voor dingen die echt belangrijk voor je zijn, zoals je gezin, familie, vrienden en hobby’s. Door te ontspullen kun je meer concentreren op dingen die echt waarde toevoegen aan je leven

Ontspullen maakt simpelweg je leven makkelijker en overzichtelijker.

Wat zijn achtereenvolgens de nadelen van teveel spullen in huis?

 • Teveel spullen zorgt ervoor dat je niet meer weet waar je ze moet laten. De enige oplossing is dan waar plek is, en dat zijn niet altijd logische plekken.
 • Door teveel spullen ontstaat er gemakkelijk rommel in huis.
 • Je raakt spullen kwijt of je moet hard zoeken om ze weer te vinden.
 • Spullen in huis hebben onderhoud nodig, heb je teveel spullen dan is daardoor je huis lastiger schoon te maken.
 • Je schaft onnodig spullen aan omdat je niet meer weet wat je in huis hebt.
 • Door de rommel weet je niet waar je moet beginnen met opruimen en daarom begin je er maar niet aan.
 • En wat te denken van de onrust en stress in je hoofd?

Herkenbaar? Bedenk dat steeds als je iets wegdoet en afscheid neemt van overbodige spullen je meer vrijheid, meer overzicht en meer structuur krijgt.
Leg de nadruk op de voordelen van het leven met minder spullen!

Het gaat erom een balans te vinden die voor jou werkt en die past bij je levensstijl en behoeften.

Wil jij leven met minder chaos en minder spullen? Zodat je ruimte krijgt en niet alleen in je huis maar ook in je hoofd?
Doen dan mee met de Ontspullen Challenge.
We starten 13 mei.

Kijk HIER voor meer info en inschrijven.

Liefs,