De voordelen van ontspullen

Wat zijn de voordelen van ontspullen en wat is ontspullen eigenlijk?

Ontspullen is simpelweg spullen wegdoen uit je huis.
Spullen die overbodig zijn, niets meer toevoegen aan je leven, gewoonweg kapot zijn of niet meer te repareren.

Is het echt zo simpel om te ontspullen? Ik leg het uit.

Meer dan de helft van onze bevolking verzamelt en bewaart graag spullen en dat is helemaal niet verwonderlijk.

  • we hebben nu eenmaal spullen nodig
  • we leven in een maatschappij die gericht is op kopen en verkopen
  • in de loop van ons leven schaffen we door omstandigheden steeds meer spullen aan

Wat we vergeten is dat ons huis dichtslibt met meer spullen, waardoor veel ruimtes hun oorspronkelijke functie kunnen verliezen.
Een slaap- of logeerkamer die niet meer wordt gebruikt fungeert als rommelhok. Je moet tenslotte ergens je spullen kwijt.
Bekende opslagplekken zijn de zolder, bijkeuken of de garage.

Maar wat nou als je nooit tot zelden iets wegdoet?

Nu weet ik als geen ander dat leven met alleen de spullen die je leven veraangenamen je zoveel meer plezier en woongenot geeft in je huis. 
Jaren geleden is bij mij de knop omgegaan; na het overlijden van mijn moeder (zij was een fervente verzamelaar) heb ik met eigen ogen gezien wat teveel spullen met je kan doen. Ontspullen was bij mijn moeder niet aan de orde, haar huis werd juist steeds voller. Geen ruimte in huis om te zitten, nergens meer een plek in huis waar geen spullen stonden, haar huis was bomvol.

Dit was voor mij een teken aan de wand. Spullen maken je niet persé gelukkig.

Het bezitten van spullen die je leven veraangenamen, waar je graag naar kijkt of waar je blij van wordt; dat maakt je leven aangenaam.

Ontspullen maakt je leven lichter

Ontspullen is schrappen van ellende, echt waar. Steeds als je ontspult en overbodige spullen de deur uit doet wordt je lichter in je huis en in je hoofd. Ontspullen helpt je in opwaartse richting naar een leuker leven, naar meer vrijheid en blijheid.

De voordelen van ontspullen op een rij:

  • Hoe minder spullen hoe meer tijd je overhoudt om ze te onderhouden of over na te denken. Spullen vragen nu eenmaal energie, aandacht en tijd. Hoe meer spullen je hebt hoe meer aandacht, tijd en energie ze van je vragen. Spullen die “in je hoofd” zitten” en letterlijk in een doos of la weggestopt zijn vragen ook onbewust aandacht, om je weet dat ze er zijn.
  • Teveel spullen zorgt ervoor dat je niet meer weet waar je ze moet laten. De enige oplossing is dan waar plek is, en dat zijn niet altijd logische plekken. Met als gevolg dat rommel ontstaat en je spullen kwijtraakt of moet zoeken. Door te ontspullen leg je de nadruk op spullen die je wilt houden, geef die spullen een vaste logische plek.
  • Door ontspullen krijg je meer ruimte en dus oppervlaktewinst.
  • Het allerbelangrijkste is dat minder spullen meer rust in je hoofd geeft, je hebt minder ergernissen, minder stress en vooral meer plezier van de spullen die je leven wél veraangenamen.

Ontspullen maakt simpelweg je leven makkelijker en overzichtelijker.

Steeds als je iets wegdoet en afscheid neemt van overbodige spullen betekent dat meer vrijheid, meer overzicht en meer structuur.

Ook jij kunt opgeruimd leven, zodat je meer tijd en energie hebt voor de leuke dingen in het leven.

Wil je weten wat de 7 sleutels zijn voor een opgeruimd leven? Zodat je weet hoe je een opgeruimd huis kunt realiseren?

Schrijf je dan snel in voor de gratis online workshop “Meer impact bij opruimen” op 4 oktober om 20.00 uur.

Tot dan!

Schrijf je HIER in

Liefs,