De voordelen van ontspullen

Wat zijn de voordelen van ontspullen en wat is ontspullen eigenlijk?

Ontspullen is simpelweg spullen wegdoen uit je huis.
Spullen die overbodig zijn, niets meer toevoegen aan je leven, gewoonweg kapot zijn of niet meer te repareren.

Is het echt zo simpel om te ontspullen? Ik leg het uit.

Meer dan de helft van onze bevolking verzamelt en bewaart graag spullen en dat is helemaal niet verwonderlijk.

  • we hebben nu eenmaal spullen nodig
  • we leven in een maatschappij die gericht is op kopen en verkopen
  • in de loop van ons leven schaffen we door omstandigheden steeds meer spullen aan

Wat we vergeten is dat ons huis dichtslibt met meer spullen, waardoor veel ruimtes hun oorspronkelijke functie kunnen verliezen. Een slaap- of logeerkamer die niet meer wordt gebruikt fungeert als rommelhok. Je moet tenslotte ergens je spullen kwijt. Bekende opslagplekken zijn de zolder, bijkeuken of de garage.

Maar wat nou als je nooit tot zelden iets wegdoet?  Nu weet ik als geen ander dat leven met alleen de spullen die je leven veraangenamen je zoveel meer plezier en woongenot geeft in je huis.  Jaren geleden is bij mij de knop omgegaan; na het overlijden van mijn moeder (zij was een fervente verzamelaar) heb ik met eigen ogen gezien wat teveel spullen met je kan doen. Ontspullen was bij mijn moeder niet aan de orde, haar huis werd juist steeds voller. Geen ruimte in huis om te zitten, nergens meer een plek in huis waar geen spullen stonden, haar huis was bomvol. Dit was voor mij een teken aan de wand en sindsdien weet ik wat de voordelen zijn van leven met minder spullen.

Ontspullen maakt je leven lichter

Ontspullen is schrappen van ellende, echt waar. Steeds als je ontspult en overbodige spullen de deur uit doet wordt je lichter in je huis en in je hoofd. Ontspullen helpt je in opwaartse richting naar een leuker leven, naar meer vrijheid en blijheid.

De voordelen van ontspullen op een rij:

  • Spullen vragen energie, aandacht en tijd. Hoe meer spullen je hebt hoe meer aandacht, tijd en energie ze van je vragen. Spullen die “in je hoofd” zitten” en letterlijk in een doos of la weggestopt zijn vragen ook onbewust aandacht om je weet dat ze er zijn. Hoe minder spullen hoe meer tijd je overhoudt om ze te onderhouden of over na te denken.
  • Teveel spullen zorgt ervoor dat je niet meer weet waar je ze moet laten. De enige oplossing is dan waar plek is, en dat zijn niet altijd logische plekken. Met als gevolg dat rommel ontstaat en je spullen kwijtraakt of moet zoeken. Door te ontspullen leg je de nadruk op spullen die je wilt houden, geef die spullen een vaste logische plek.
  • Door ontspullen krijg je meer ruimte en dus oppervlaktewinst.
  • Het allerbelangrijkste is dat minder spullen meer rust in je hoofd geeft, je hebt minder ergernissen, minder stress en vooral meer plezier van de spullen die je leven wél veraangenamen.

Wil jij graag ontspullen maar weet je niet waar je moet beginnen?

Vraag je jezelf steeds weer af hoe in hemelsnaam je huis zo vol is geworden?

Ben je het zat om altijd die last van teveel aan spullen, rommel en chaos op je schouders te dragen?

Ontspullen maakt simpelweg je leven makkelijker en overzichtelijker. Steeds als je iets wegdoet en afscheid neemt van overbodige spullen betekent dat meer vrijheid, meer overzicht en meer structuur.

Ik weet dat ontspullen makkelijker gezegd is dan gedaan en daarom help ik jou daar graag bij. Wil jij vooruit met ontspullen en nu eens écht aan de slag? Doe dan mee met de Ontspullen Challenge waarin je leert hoe je makkelijker kunt ontspullen, in welke valkuilen jij telkens weer trapt en je ontvangt tips en tricks die het ontspullen voor jou makkelijker maken. Ik geef je motivatie en inspiratie.

Kortom, wil jij nu stappen gaan zetten met een stok achter de deur? Alleen voor doorzetters!

Schrijf je snel in en ik zie je daar:
https://www.hart4organizing.nl/ontspullen-challenge-2022/