Opruimen en pubers

Geloof me, ik weet er alles van. Ik zit en zat er namelijk middenin.

Momenteel heb nog 1 puberzoon thuiswonen en hij is de derde op rij. Zijn twee oudere broers hebben het ouderlijk huis al verlaten, maar met hen heb ik ook genoeg meegemaakt om over te vertellen.
Je kunt dus wel stellen dat ik hier ervaring mee heb. Het is niet mijn bedoeling alle pubers over één kam te scheren. Ze zijn allemaal uniek, hebben hun eigen persoonlijkheid en karakter. Maar pubers hebben toch wel één ding gemeen, namelijk dat hun puberbrein in de meeste gevallen anders werkt dan dat wij denken/willen. Tenminste, als het over opruimen gaat wel. En bij sommige moeders (en vaders) komt dan wel eens de stoom uit de oren.

Nog regelmatig denk ik terug aan hun kleine mollige babylijfjes en ik kon me natuurlijk nog totaal geen voorstelling maken van hoe het zou zijn als ze eenmaal puber waren. Ik wilde er niet eens aan denken. Liever nog lekker genieten en alleen maar hopen dat ze het later leuk zouden hebben, met veel vrienden en een studie of een baan die ze leuk vonden. Nou, dat is gelukkig uitgekomen en ik ben reuze trots op alledrie.

Om even terug te komen op hoe het werkt met pubers en opruimen. Het werkt niet!
Uitzonderingen dus daargelaten, maar in de meeste gevallen zijn hun hersens nog niet zo ontwikkeld dat ze opruimen leuk vinden of er überhaupt het nut van inzien. En ze kunnen daar niks aan doen, er is wetenschappelijk bewezen dat de oorzaak ligt in de prefontale cortex van het puberbrein. Daardoor vinden ze opruimen gewoon niet interessant. Dat heb ik ook niet van mezelf, er is genoeg over geschreven.

Ik was zelf een voorbeeldige puber, maar ja, ik was een net meisje die altijd haar kamer opruimde en trouw haar huiswerk deed. Mijn moeder hoefde nooit iets te zeggen.

Laatst zag ik een video van OMDENKEN (kijk vanaf 2.48). En ja, dat zet je wel aan het denken. Al heb ik heus wel door dat pubers opruimen niet leuk vinden, toch mopper(de) ik als moeder heus wel eens. En heus wel geprobeerd ze aan het huishouden te krijgen, ze zelfstandig dingen te laten doen. En ik heb ook geleerd dat niks zeggen ook wel eens hielp.

Het is me inmiddels wel duidelijk geworden wat de reden is waarom pubers niet van opruimen houden. Ze stellen gewoon hele andere eisen  aan hun leefomgeving dan jij. En als echt het water ze aan de lippen staat (lees: ze zijn iets kwijt) gaan ze heus hun kamer wel opruimen. Alleen vind ik wel dat ze met mijn leefomgeving rekening moeten houden en hun steentje moeten bijdragen.
Je woont tenslotte met z’n allen in één huis! En ach, het komt allemaal wel goed, ooit begrijpen ze wel waarom ik zo graag een opgeruimd huis wil.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.