chaos en perfecrtionisme

Over chaos en perfectionisme

Chaos en perfectionisme

Je zult niet de enige zijn die kampt met problemen als het gaat om organiseren, opruimen, plannen en de controle houden.

Bijna iedereen heeft wel enigszins of in meerdere mate namelijk de neiging tot perfectionisme.
In relatie tot opruimen en organiseren kan jou dat behoorlijk opbreken.

Weet je dat de grootste chaoten vreselijk perfectionistisch kunnen zijn? En dat veel perfectionisten juist chaoten zijn?

Regelmatig hoor ik van mensen dat zij wel weten wát moet gebeuren maar niet weten hoé zij dit voor elkaar krijgen.
Ze verlangen naar structuur, orde en regelmaat. Juist door de tijd waarin we leven komt alles tien keer meer binnen en lijkt dit bijna een onhaalbare zaak.

Orde in de chaos

Wanneer jij een perfectionist bent wil jij zeer waarschijnlijk dat alles goed loopt en onder controle blijft.
Je wilt structuur, orde en regelmaat.

Je bent hard op zoek naar oplossingen die jouw leven rustiger en opgeruimd maken.
Om te begrijpen waarom ons leven zo ingewikkeld en druk kan zijn wil ik jou een aantal inzichten meegeven.

Er zijn vier verschillende soorten gedragsstijlen die ervoor zorgen dat chaos in je hoofd blijft bestaan.
Misschien herken je jezelf in een van de volgende gedragsstijlen:

  1. De Hemelfietsers: dit zijn mensen met geweldige ideeën en voornemens. Maar wanneer het op daden aankomt zijn ze echter niet erg efficiënt en effectief bezig omdat ze te perfectionistisch zijn en dromerig van aard. De perfectionistische hemelfietsers zijn uiterst kritisch en hebben een alles of niets-instelling. Zij leggen de lat hoog en willen zó alles tot in de kleinste details controleren dat ze alles eerst tot in de puntjes willen uitdenken. Dat maakt dat ze moeilijk tot actie komen. Als ze dan al in beweging komen is de kans groot dat ze door tijdnood of desillusie de actie maar ten dele voltooien. Of ze ontpoppen zich tot echte workaholics en gaan door met opruimen tot ze erbij neervallen. De dromerige hemelfietsers denken in termen van wensen en grote uitdagingen. Maar ze weten hun plannen maar moeilijk concreet te maken.
  2. De Conformisten: hebben het gevoel dat ze alles uit de kan moeten halen. De gevers zeggen nergens nee tegen en zetten hun schouders onder de meest uiteenlopende activiteiten van anderen. Dit gaat vaak ten koste van henzelf, zij beginnen niet aan de taken die ze thuis moeten doen. De piekeraars en controlfreaks zijn tobbers, durven niet te beslissen en vermijden elk risico. Dat betekent dat zij ook taken uitstellen en voor zich uitschuiven. Conformisten laten thuis nogal eens de boel versloffen en vergeten zorg te dragen voor zichzelf.
  3. De Eigenzinnigen: deze gedragsstijl vindt je terug bij mensen die bestaande normen en waarden graag ter discussie stellen.De introverten gaan het liefst hun eigen gang en willen liever geen hulp aanvaarden. Afspraken zijn voor hen een gruwel, daardoor kunnen zij zich met de grootste moeite tot taken zetten. De extraverten streven juist met een groot en meeslepend leven na. Zij hebben geen tijd voor saaie terugkerende verantwoordelijkheid en handelen dingen pas op het laatst af.
  4. De Wereldverbeteraars: deze vierde en laatste gedragsstijl beschrijft mensen die graag een bijdrage willen leveren aan een gezonder leefmilieu. Daarom nemen zij zich voor om spullen zo lang mogelijk te gebruiken én hergebruiken. Omdat zij denken dat alles nog van pas kan komen (verzameldrift), krijgt hun huis steeds meer het karakter van een opslagplaats. Weggooien of wegdoen is zonde!

Wellicht herken jij jezelf in één of meerdere gedragsstijlen. Tot welk type je jezelf ook rekent, je persoonlijke gedragsstijl in combinatie met de snel veranderende maatschappij of gebeurtenissen in je leven, maken dat je niet moeiteloos de ballen in de lucht kan houden en de grip verliest op de chaos terwijl je hevig verlangt naar een opgeruimd leven.

Wanneer je tijdelijk minder tijd of aandacht kan besteden aan het opruimen van je huis kom je er misschien nog makkelijk mee weg.
Maar als je er geen vat meer op hebt en gewoonweg niet meer weet hoe je uit de chaos en rommel komt, wordt het tijd om je schouders er weer onder te zetten. Voordat je het weet zit je met een ellenlange takenlijst en een huis vol troep.

En dat moet je niet willen, toch?

Lieve groet,

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.