grip op de chaos

Chaos in je hoofd

Chaos in je hoofd, daar zit niemand op te wachten. De oorzaken van chaos in je hoofd zijn soms heel simpel te verklaren; je hebt gewoon teveel aan je hoofd, of je ziet door de bomen het bos niet meer, of je hebt tijdelijk niet “alles op een rijtje”.

Puur fysiek zou je het kunnen omschrijven als teveel gedachten hebben in je hersenpan.

Wat is chaos?

Als je chaos zou definiëren betekent chaos een toestand waarin dingen van hun plaats zijn of waarin dingen door elkaar heen gebeuren.
Niet gek in een wereld waarin we zoveel tegelijk op ons afkrijgen. Internet, e-mail, je mobiele telefoon stuurt je voortdurend notificaties etc.
En als je dan ook nog in een situatie bent waarin er nóg meer op je afkomt zoals een scheiding, een verhuizing of gezinsuitbreiding, dan is het heel goed mogelijk dat jij last krijgt van chaos.

Je zou kunnen zeggen dat je chaotisch bent als er dus veel dingen tegelijk gebeuren en jij dit ook werkelijk als chaos ervaart.
Chaos in je hoofd en chaos in je huis zijn vaak onlosmakelijk met elkaar verbonden. Teveel spullen of een rommelig huis hebben zorgt ervoor dat je hersens “overbelast” zijn, en dat terwijl je nog aan zoveel andere dingen moet denken. Je hebt behoefte aan rust maar dat lukt niet omdat je nog zoveel te doen hebt en nog zoveel op te ruimen. En hoe vervelend is het als het alsmaar in je hoofd blijft zitten?

Sommige chaoten lossen dit als volgt op;
1) mooi weer spelen en net doen of er niets aan de hand is
2) eenvoudigweg overal notities maken en post-its plakken zodat het “ooit” nog wel eens gebeurt
3) alle losse rommel verbergen achter kastdeurtjes want dan zie je het niet meer

Hiermee los je natuurlijk niets op, want er gebeurt ook niks; je blijft als het ware hangen in je huidige situatie.

Back in control

Als je af wilt van de chaos in je hoofd is er echter maar 1 remedie; spullen op zijn plek en stap voor stap de controle weer terug krijgen over de chaos in je hoofd.
En dat is lang niet zo makkelijk.
Pen en papier pakken is een mooi begin.
Schrijf eens alles op wat in je hoofd zit; wat wil je dat er nog gebeurt, wat blijft alsmaar sluimeren? Waar zou je jezelf enorm een plezier mee doen? Kan iemand je misschien helpen? Maak de lijst zo lang mogelijk, schrijf alles op wat in je opkomt, zelfs dingen als; “ik wil het boek waar ik in begonnen ben uitlezen” of  “ik wil dat nu eindelijk eens de trap wordt geverfd”. Maar ook; “de rekening van de dierenarts betalen”.
Je kunt het zo gek niet noemen, maar BLIJF schrijven tot je hoofd leeg is. Al doe je er een uur over, ga er gewoon eens voor zitten.
En weet je dat alleen het opschrijven al een opluchting geeft en minder onrust in je hoofd?

Omdat je nu alleen maar een lijst van to-do’s hebt gemaakt, en je nu eenmaal niet met je toverstaf kunt zwaaien om alles gedaan te krijgen, is het ten eerste belangrijk dat je prioriteiten stelt.
Wat zit je het meest op je nek? En wat wil je wel een keer doen maar kan best nog even wachten?

Een handig hulpmiddel om prioriteiten te stellen is de Eisenhower-matrix.

Want alles wat je hebt opgeschreven kun je onderverdelen in 4 categorieën met behulp van de Eisenhower Matrix.
In deze tabel wordt aangegeven: welke zaken niet uitgesteld kunnen worden en dus de meeste prioriteit hebben (1), welke zaken ook prioriteit hebben maar waar je iets langer mee kunt wachten (2), welke zaken minder prioriteit hebben maar toch belangrijk zijn (3) en tenslotte de zaken die minder urgent zijn en best nog even kunnen wachten (4).

  1. urgent en belangrijk
  2. urgent maar minder belangrijk
  3. minder urgent en belangrijk
  4. minder urgent en minder belangrijk

Maak met jezelf maar eens de afspraak om dit een keer (niet uitstellen!) te doen.
Schrijf het op in je agenda, op de family-planner, op de kalender of je memobord.
Of doe het eventueel samen met je partner, dan wordt duidelijk wat jullie allebei graag willen en kun je dat met elkaar afstemmen.

Download hier de Eisenhower Matrix

En wil je weten hoe chaotisch jij bent?
Doe hier de test

Fijne dag,