7 tips voor een goede start bij opruimen

7 tips voor een goede start bij opruimen

Hoe maak je een goed begin met opruimen?

Behalve dat opruimen gaat over je spullen, gaat het ook over opruimen in je hoofd en bewustwording. Opruimen is keuzes maken. En een goed begin maken is een voorwaarde om goed aan de slag te gaan. Volg daarom de 7 tips voor een goede start bij opruimen.

Als je opruimt en je laat alles door je handen gaan geeft je dat een bepaald gevoel. Een voorwerp kan herinneringen naar bovenhalen (goede óf slechte!), het kan een bepaalde emotie oproepen of je denkt meteen; weg ermee!

Door onderstaande 7 tips voor een goede start bij opruimen op te volgen wordt opruimen al een stuk makkelijker.

 1. Begin op een plek waar je je het meeste ergert, waar je je altijd aan stoort. Dat kunnen plekken zijn die je niet gemakkelijk kunt schoonmaken omdat er veel te veel spullen liggen. Ligt je eettafel altijd bezaaid met spullen? Pak het daar dan aan.
  Of misschien erger je je groen en geel aan die propvolle keukenlades.
  Begin waar je het direct meeste profijt hebt van je opruimactie.
  Je zult zien wat een opluchting je ervaart.
 2. Zie je als een berg op tegen een opruimklus. Hak de klus in stukjes. Zo voorkom je dat een groot project, waar je je al steeds aan ergert toch aan de beurt komt. Is je hele keuken een rommel? Begin dan met 1 kastje en dan pas het volgende kastje. Houd je van rigoureus aanpakken? Zorg dan dat je voldoende uitgerust bent en dat je genoeg tijd hebt om het in 1 keer goed te doen. Vraag iemand om te helpen, met z’n tweeën gaat het sneller.
 3. Blijf op 1 plek. Focus op de plek waar je mee bezig bent.
  Voorkom kriskras opruimen, dit kost onnodig veel tijd. Spullen die je “even” naar een andere plek wilt brengen is op den duur vermoeiend. Zet liever een krat of een doos neer om later de spullen weg te brengen van de plek waar je mee bezig bent.
 4. Maak de opruimplek af voordat je aan de volgende begint. Meerdere opruimplekken tegelijk doen is niet handig voor je focus. En voordat je het weet gooi je het bijltje erbij neer omdat je het niet meer overziet.
 5. Koop niets voordat je hebt opgeruimd. Het is heel verleidelijk allerlei handige systemen, doosjes e.d. te kopen, maar kijk eerst liever naar wat je al in huis hebt om orde te scheppen. Je zult nog verrast staan van je eigen creativiteit.
 6. Stel het opruimen niet uit. Hoe langer je het uitstelt hoe meer je er tegenop gaat zien. Heb je last van uitstelgedrag? Plan je opruimactie en maak dan geen andere afspraken. Die plan je er gewoon omheen. Ja, ook opruimen kun je plannen.
 7. Begin uitgerust. Moe, gestresst en futloos aan een klus beginnen heeft weinig zin.
  Je haakt eerder af en blijft met een ontevreden gevoel zitten. Daardoor raak je ook weer minder gemotiveerd om verder te gaan. Opruimen vraagt nu eenmaal energie en gaat gemakkelijker als je goed uitgerust bent.

Veel succes met deze 7 tips voor een goede start bij opruimen!